Štrajkový výbor Dopravného podniku mesta Prešov rokuje o návrhoch radnice

09.08.2011 Prešov

Prešov 8. augusta (TASR) – Rokovania medzi manažmentom Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), a. s., a zástupcami zamestnancov, ktorí pred týždňom vstúpili do štrajkovej pohotovosti, stále pokračujú. Štrajkový výbor ohlásil na utorok 9. augusta trojhodinové prerušenie prevádzky mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Do rokovaní vstúpilo aj mesto ako stopercentný vlastník spoločnosti v snahe odvrátiť ostrý štrajk. Stretnutie primátora Pavla Hagyariho so zástupcami zamestnancov sa konalo dnes popoludní v priestoroch radnice, k dohode sa však zatiaľ nepodarilo dospieť.

\"Pán primátor nám navrhol určité východiská pre splnenie našich požiadaviek. Hneď teraz štrajkový výbor zasadne, návrhy zvážime a následne sa rozhodneme,\" povedal odborový predák Milan Gáll. Návrhy nechcel bližšie špecifikovať. Nevylúčil ani fakt, že v utorok vôbec nebudú štrajkovať. Všetko sa má rozhodnúť v priebehu niekoľkých hodín.

\"Výbor zasadá, dostal určité prísľuby zo strany mesta. V stredu by sa na mestskom zastupiteľstve malo rokovať aj o rozpočtových opatreniach a tie sa majú týkať aj dopravného podniku,\" povedal krátko po stretnutí akcionára so zástupcami zamestnancov riaditeľ DPMP Peter Janus.

Hagyari pre médiá uviedol, že hľadajú možnosti na odvrátenie štrajku a snažia sa dospieť k dohode na nejakom kompromise. Mestské zastupiteľstvo by v stredu malo rozhodnúť o odblokovaní peňazí.

\"Snahou bude, aby sa mestské zastupiteľstvo vrátilo k pôvodnému rozpočtu, ktorý by nemal byť krátený. Tým by sa de facto umožnilo aj rokovať o miernom zvýšení miezd pre zamestnancov. Ja som ponúkol odborárom mimoriadnu ústretovosť, bude len na nich, aby zajtra do štrajku nešli,\" povedal Hagyari.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odbory a zamestnanci v pondelok 1. augusta. Ako dôvod uviedli to, že sa od jesene minulého roka nepodarilo kolektívne vyjednať 10-percentné zvýšenie mzdových taríf a zachovanie niektorých zamestnaneckých výhod. DPMP sa však po zvýšení cien pohonných látok, DPH, krátení a viazaní peňazí v mestskom rozpočte dostal do zlej finančnej situácie.
 

Vyberte región